Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku - Mezőgazdasági és Szolgáltatási Szakközépiskola Komárno
  • Változott a szülői értekezlet termínusa október 27.-re

    16. 10. 2006 A SZMSZSZ alapszervezete és a MKI igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2006 október 27.-én 16 órai kezdettel osztályszülői, majd 17 órától összülői értekezletet tart, amelyre mindenkit szeretettel meghívunk és az iskolavezetéssel karöltve várunk.
    Czigle Erzsébet elnök
    Ing.Gubán Lajos igazgató
  • Nový názov školy - Az iskola új neve

    10. 10. 2006 Az iskola új nevével kapcsolatos észrevételeidet a lguban@nextra.sk címre várjuk.

    Stredná škola poľnohospodárskeho manažmentu
    a regionálneho rozvoja
    Hadovce 12, Komárno

    Mezőgazdasági Menedzserképző
    és Régiófejlesztő Középiskola
    Hadovce 12, Komárno
  • Nyílt levél a régió polgármestereihez

    10. 10. 2006
    S t r e d n á p o ľ n o h o s p o d á r s k a š k o l a Hadovce 12, Komárno
    M e z ő g a z d a s á g i K ö z é p i s k o l a Hadovce 12, Komárno
    PSČ: 945 82 Komárno
    Tel.: 035/ 7741 597, 035/ 7740 181, 035/ 7742 290, 035 / 7742 291
    Fax: 035/ 7741 407 E- mail: lguban@nextra.sk
    http://www.spshadkn.edu.sk http://spshadkn.edupage.org

    ________________________________________________________________

    Polgármesteri hivatal
    Komárom
    2006. október 10.






    Tisztelt polgármester úr!




    Az iskola igazgatósága és iskolatanácsa tisztelettel és bizalommal fordul Önhöz és a község önkormányzatához, hogy tájékoztassa Önöket iskolánk működéséről és megoldásra váró feladatairól.
    A Komáromi Mezőgazdasági Középiskola ebben az évben emlékezik 110 éves gazdag múltjára. Ez az iskola három évszázadba betekintve készítette fel a Komáromi régió, és nyugodtan lehet mondani, hogy egész Szlovákia magyarlakta területeinek mezőgazdasági szakembereit. A nemzetgazdasági viszonylatban nélkülözhetetlen mezőgazdaságon kívül az iskola végzettjei, nagy létszámban sikeresek a közéletben, sőt a művészeti pályákon is.
    Az utóbbi egy-két évtizedben a születések számának nagyarányú csökkenése Szlovákiában és járásunkban is, valamint a mezőgazdasági termelés társadalmi megbecsülésének érthetetlen hanyatlása és az európai uniós tagság hatása negatívan érezteti hatását iskolánk működésében. A tanulók létszáma az utóbbi 3 – 4 évben a felére csökkent. Érzékelve a veszélyt, az iskola tanárai intenzív látogatásokat valósítottak meg az utóbbi két tanévben, az alapiskolákban, hogy tájékoztatást adjanak az érdeklődést érdemlő új tanulmányi szakokról, amelyekről az alapiskolák végzettjei és szüleik nem tudnak eleget.


    Úgy gondoljuk, hogy az 1989–es rendszerváltás óta még mindig nem jött el falvaink igazi felemelkedésének ideje. Az iskola által kínált tanulmányi szakok közül kettő feltétlenül olyan, amely hiányzó szakembereket készíthet fel a községek számára. Ez a két szak vidéki turizmus és az életkörnyezet, illetve annak védelme. Közel az idő, európai uniós tagságunkból is kiindulva, hogy e két területet lehetetlen lesz megkerülni, pontosabban szakemberek nélkül bebiztosítani minden szinten.
    Ezért is fordulunk Önökhöz, hogy jogköreiket érvényesítve segítsenek köztudatba juttatni azokat a lehetőségeket, amelyeket iskolánk kínál.
    Önök mind az iskolák vezetőivel, mind a szülőkkel hivatásszerű kapcsolatban vannak, s tudják az igazgatásunkhoz tartozó községek problémáit és a jövő elkerülhetetlen feladatait.
    Hogy az iskola segítségére lehessenek, nagyon tömör áttekintést küldünk a Komáromi Mezőgazdasági Középiskola tanulmányi szakairól:


    Alternatív mezőgazdálkodás (biogazdálkodás) – 4210613
    Egészségre ártalmatlan mezőgazdasági termékek és feldolgozóipari alapanyagok termelésére készít fel, az EU követelményeivel összhangban. A mezőgazdasági termékek piacra vitelének feltétele a fentebb említett követelmény.


    Mezőgazdasági menedzsment – 4210608

    Közgazdasági irányzat. A kereskedelmi akadémiák tantárgyszerkezetében a modern vállalatirányítás és vállalkozás szervezés középszintű szakembereit készíti fel az információs technológiák széleskörű felhasználásával az oktatásban. Ezen a szakon és egyébként is a számítógépes tanítás – támogatás, az Internet hozzáférhetősége minden tanuló számára biztosított.


    Agroturizmus – 4210611

    A falu felemelkedésének nélkülözhetetlen területe az Európai unióba lépés után. Igen nagy a lemaradás az idegenforgalom színvonalában a falvak esztétikájának kialakításában és a falvakba érkező vendégek komplex ellátásában (étkezés, elszállásolás, szórakozás).





    Életkörnyezet – 3916600


    A 2006/2007–es tanévvel kezdődően lehet jelentkezni erre a szakra. A megyei irányító szervek és az Iskolaügyi minisztérium által is időszerűen ajánlott szak azért érdemel figyelmet a középiskolákba jelentkezőknek, mert rövidesen környezetvédelmi szakemberek hiányát fogják közzétenni az illetékes szervek. Magyar tanítási nyelven azt a szakot Szlovákiában nem tanítják, az uniós követelmények pedig egyre szigorúbbak lesznek. Egyetemben nincs megoldva a levegővel, a vizekkel, a talajjal szemben támasztott követelmények mérése a környezetvédelmi létesítmények tervezésének és kivitelezésének kérdése.
    Mivel a mezőgazdaság háttérbe szorításának cáfolhatatlan ténye – ami, nem indokolt – kiválthatja azt az állapotot, hogy a megyében létesíteni kell egy korszerű környezetvédelmi középiskolát s lehet, hogy ez éppen Mezőgazdasági Középiskola utódja lesz Gadócon.
    Ha kérelmünk elgondoltatta Önöket, szeretnénk, ha ezt jeleznék, hogy személyes találkozáson beszélhessünk meg a lehetőségeket és a legsürgősebb teendőket. Az Önök által javasolt időben és helyen rendelkezésre állunk. Az Önök részéről bizalommal fogadjuk az iskola által kivitelezhető új tanulmányi szak bevezetését, az iskolában, amely segítheti mind a községek, mind az iskola működését a jövőben.




    Jóba Mihály, mérnök Gubán Lajos, mérnök
    az iskolatanács elnöke az iskola igazgatója








    Komárom, 2006. október 10.
  • F i g y e l m e z t e t é s - U p o z o r n e n i e!

    27. 9. 2006 Upozorňujem žiakov, ktorí bez upovedomenia a povolenia triedneho učiteľa nenastúpili na učebnú prax alebo do školy,že zameškané hodiny v súlade so školským poriadkom ospravedlnené nebudú.
    Figyelmeztetem az engedély és előzetes elkérés nélkül távulmaradt tanulókat, hogy távolmaradásuk következményeként a magaviseleti jegy lerontását kockáztatják.
    Ing.Gubán Lajos
  • Szülői értekezlet

    16. 10. 2006 A SZMSZSZ alapszervezete és a MKI igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2006 október 27.-én 16 órai kezdettel osztályszülői, majd 17 órától összülői értekezletet tart, amelyre mindenkit szeretettel meghívunk és az iskolavezetéssel karöltve várunk.
    Czigle Erzsébet elnök
    Ing.Gubán Lajos igazgató
  • Bábolnai napok - Poľnohospodárska výstava v Bábolne

    14. 9. 2006 Az iskola tanulói 2006 szeptember 14.-én szakmai ismereteiket a Bábolnai napokon a kiállítás mgtekintésével gyarapították.
    Žiaci školy dňa 14. septembra 2006 sa zúčastnili na poľnohospodárskej výstave v Bábolne v MR. Program výstavy bol zaujímavý a aj počasie nám prialo.
    A Bábolnai Gazdanapok tervezett csütörtöki programja. Nyitva tartás 9 és 18 óra között.

    10.30 - 11.00 Ünnepélyes megnyitó
    11.00 - 13.00 IKR Szántóföldi fajta- és gépbemutató - Szántóföldi bemutatótér
    11.00 - 13.00 MTA AMB (Agrár-Műszaki Bizottság) kihelyezett ülése -Ménesbirtok Nagytárgyaló
    11.30 - 13.00 Tempora Bioenergia Zrt. bemutatkozása és partnertalálkozója -Kaszinó 4-es terem
    13.00 - 14.00 "Lovak és lóerők" - Lovaspálya
    14.00 - 16.00 Miniszteri tájékoztató - Lovarda
    14.00 - 16.00 Gyakorlati gépbemutató - Szántóföldi bemutatótér
    19.00 - 22.00 Kiállítói fogadás, díjátadások - Lovarda




    2006.08.08 00:00

  • Rajcziné Tuba Márta osztálya 40 ÉVES ÉRETTSÉGI TALÁLKOZÓJáT TARTOTTA

    7. 7. 2006 2006 június 30.-án került sor az ünnepélyes bizonyítványkiosztásra a MKI-ban.
    Délután találkoztak Tóth Laciék a 110 éves ALMA MATER hüs falai közt.
  • Diplomázott a 10.jubiláló kertészmérnök évfolyam

    7. 7. 2006 A Kecskeméti Főiskola
    Kertészeti Főiskolai Karán 2006 július 6.-án a Révkomáromi levelező tagozat alábbi tanulói tettek sikeres záróvizsgát.

    1.Köpcsényi Antal
    2.Németh Kornél
    3.Németh Zoltán
    4.SzevecsekIstván
    5.Gubík László
    6.Környi Réka
    7.Václav Ilona
    8.Harcsa Erika
    9.Méri Szlárd
    10.Mészáros Andrea
    11.Tímár Zsolt
    12.Varga Lívia
    Gratulálunk.
    Az első évfolyam 1992 június 13-14.-én felvételizett a Komáromi MKI-ban.
  • 50 éves érettségi találkozó - Stretnutie MATURANTOV po 50

    22. 6. 2006 Ing.Tücsök József TANÁR ÚR szervezésében kerül megrendezésre az 50 éve érettségizettek találkozója, akik Rajcziné Tuba Márta tanárnő és Ing. Berze István igazgató úrral együtt felidézik a múlt emlékeit.
    Szívből gratulálunk!
    Bővebben az "O škole - "Az iskoláról" fiókban olvashatunk.NEXT-lapozni!
  • 45 ÉVES ÉRETTSÉGI TALÁLKOZÓ – STRETNUTIE MATURANTOV PO 45 ROKOV.

    13. 6. 2006 2006 június 17.-én szombaton 45 éves érettségi találkozójukon találkoznak az ALMA MÁTER 1961-ben végzett tanulói. Osztályfőnökük FERENCZ GÉZA + tanár úr volt. A végzettek névsora az
    „O škole – az iskoláról“ fiókban olvasható.

    Ugyanekkor tartják érettségi találkozójukat Rajcziné Tuba Márta tanárnővel a 20 éve érettségizettek.
  • Vznik tejto www stránky

    3. 5. 2006 Stránka našej školy je konečne na internete. Nájdete tu množstvo rôznych funkcií a zaujímavostí. Zoznamy žiakov, tried, učiteľov, rozvrhy, aktuálne suplovania a množstvo iných údajov.